Plan de citire a Bibliei într-un an

boy_reading_bible.jpgplan_citire_biblie.pdf
Obiceiul de citire a Sfintei Scripturi pe parcursul unui an calendaristic nu este nou. Încă din Antichitate evreii din Ţara Sfântă parcurgeau Pentateuhul în lectură sinagogală pe durata a trei ani. În diaspora babiloniană, evreii realizau acelaşi lucru în numai un an. Acestor texte din literatura mozaică li se adăugau şi altele din Profeţi (haftorot), iar unele dintre suluri erau citite în ocazii speciale. Este vorba despre Cântarea-cântărilor, Rut, Lamentaţii, Eclesiastul şi Estera.

Planuri alternative de citire a Bibliei într-un an sunt numeroase pe internet. Astăzi mai mult ca oricând există posibilitatea cumpărării unei copii a Bibliei, în traduceri diverse şi în prezentări originale. Singura problemă, aproape la fel de veche ca şi omul, este dorinţa lui de a se îndeletnici cu citirea Cuvântului lui Dumnezeu. Chiar dacă practica aceasta debutează ca o obligaţie zilnică, undeva pe traseu – este garanţia Scripturii însăşi – se va petrece îndrăgostirea de Cuvânt. Cine a depăşit momentul presant al datoriei de a citi se va bucura şi de roadele pasiunii.

Planul de citire a Bibliei propus aici porneşte de la premisa că lectura Bibliei este o datorie a fiecărui credincios şi reprezintă condiţia sine qua non a maturizării spirituale a fiecărui credincios în parte. În plus, din moment ce Scriptura în întregime este autoritară din pricina inspiraţiei sale divine, nu se face deosebire între texte, ca şi cum unele ar fi mai importante decât altele. În fine, întrucât secvenţele revelaţiei sunt prestabilite de Dumnezeu, vom începe de la Geneza şi vom încheia la Apocalipsa, recunoscând astfel prioritatea unor învăţături în raport cu altele. Astfel, din moment ce în Geneza este pusă temelia tuturor lucrurilor, nu putem începe în altă parte.

Anunțuri

Comentarii închise la Plan de citire a Bibliei într-un an

Din categoria Utilităţi pentru adunare

Comentariile nu sunt permise.