Conferinţa S.O.T.S. la Oxford

Societatea pentru studiul Vechiului Testament este o organizaţie profesională a specialiştilor de profil iniţiată în Marea Britanie dar care s-a deschis şi pentru membri şi din alte ţări ale lumii. Dintre cei 450 de membri, o treime provin din alte ţări ale lumii. Acceptarea ca membru se face doar pe baza unor realizări profesionale de înaltă ţinută academică, la propunerea a cel puţin doi membri ai societăţii şi cu acordul majorităţii membrilor prezenţi la întâlnirea de lucru curentă. Începând din 2007 mă bucur şi eu de onoarea de a fi membru al acestei organizaţii internaţionale. Pentru detalii despre această organizaţie se poate consulta situl http://www.sots.ac.uk.

SOTS s-a întâlnit în ianuarie la Chester, iar zilele acestea la Oxford, la colegiul Wadham. Langham Trust mi-a facilitat participarea la aceasta conferinţă desfăşurată timp de trei zile în Universitatea Oxford. Pe lângă oportunitatea de a cumpăra apariţii editoriale de ultimă oră la jumătate de preţ, marele avantaj al unor astfel de conferinţe este că aduc împreună specialişti despre care doar ai auzit sau ale căror cărţi le-ai citit. Aşa a fost şi de această dată.

Senzaţia a fost produsă de profesorul Johannes de Moore cu o prezentare despre semnificaţia spaţiilor libere din manuscrisele antice. Satisfacţia a fost dublată de faptul că împărtăşesc cu profesorul olandez preocuparea pentru cercetarea manuscriselor din perspectiva criticii delimitaţionale (www.pericope.net). Dr. Andrew Davies ne-a stimulat gândirea pe o temă privitoare la relevanţa eticii Vechiului Testament pentru omul modern. Argumentul său promova descinderea din text înspre principii şi spre valori. În fine, la finalul sesiunii am mai avut ocazia unei prezentări deosebite când profesorul William Johnstone a prezentat vitraliile din biserica medievală din Fairford in contextul tipologiei vitraliilor medievale. 

Deşi cercetarea oxfordiană încă mai plăteşte poliţe criticii istorico-critice a secolelor trecute, considerând critica surselor drept cea mai autorizată tehnică de studiu a Bibliei ebraice, am descoperit cu plăcere faptul că în cercul extins al savanţilor o asemenea presupoziţie nu are autoritate dogmatică.

Anunțuri

Comentarii închise la Conferinţa S.O.T.S. la Oxford

Din categoria Evenimente

Comentariile nu sunt permise.