Festivalul „Biblia de la Oradea”

Probabil asemenea mie, v-au încercat emoţii înalte: Să fie posibil aşa ceva în Oradea? Din păcate euforia mi-a fost de scurtă durată şi s-a poticnit scurt, imediat după ce am citit următoarele:

„La conferinţa de presă a municipalităţii din 26 august 2008, a luat parte şi preotul reformat Pálfi József, care a lansat orădenilor invitaţia de a participa la spectacolul de dans intitulat „Biblia de la Oradea”. Evenimentul va avea loc la data de 29.08.2008 în Cetatea din Oradea, începând de la ora 21:00, cu ocazia aniversării Anului Bibliei. La spectacol vor participa ansambluri de folclor bihorene şi din Turcia.” (Ştirea provine de pe situl Primăriei Oradea: http://www.oradea.ro) Este vorba despre o Biblie care nu s-a mai putut produce din cauza invaziei turcilor din 1660.

In Anul Bibliei, sper ca evenimentul sa contribuie la intarirea coeziunii, a spiritualitatii comune, la intelegerea si acceptarea reciproca. Convingerea mea este ca Europa multicolora, in curs de unificare treptata, cu hotarele in curs de extindere, are nevoie de programe de acest fel, in care mai multe natiuni, mai multe confesiuni, chiar religii se intalnesc in jurul unei valori specifice si comune – Sfanta Scriptura”, a spus preotul Palfi. (preluat de pe http://www.ziare.com)

Epigonii marilor reformatori nu se mai ocupă decât de dansuri populare şi numai din Bihor, ci şi din păgâna Turcie. Sunt curios cum se va consuma acest eveniment în Cetatea din Oradea. Mă tem însă că nu voi regăsi zelul reformatorului Ezra, şi nici poporul incitat de regăsirea Sfintelor Scripturi.

Reclame

Comentarii închise la Festivalul „Biblia de la Oradea”

Din categoria Uncategorized

Comentariile nu sunt permise.