Închinarea la idolul tehnologiei

iphone

Fiecare epocă a cunoscut noutatea adusă de invenţii. Din păcate natura umană decăzută a promovat cu prioritate noutatea pentru oprimarea celorlalţi şi pentru identificarea unor mijloace noi de control a semenilor. Urmaşii lui Cain sunt cunoscuţi ca inventatori ai instrumentelor muzicale, ai prelucrării metalelor şi ai domesticirii animalelor (Gen. 4:17-22). Aceste cunoştinţe noi deosebite nu i-au condus, însă, conform Genezei decât spre înstrăinarea de Dumnezeu şi agravarea relaţiei cu El.

Tehnologia a cultivat până la exacerbare independenţa omului faţă de Dumnezeu prin mândrie şi aroganţă. Progresul administrativ şi tenologic şi independenţa financiară a imperiului solomonic, l-a condus pe rege la părăsirea principiilor fundamentale ale vieţii de credinţă pe care tatăl său, David, nu le-a uitat. Regele Uzzia a adus la Ierusalim tehnologie militară de nivel înalt care odată implementată l-a condus grăbit spre ruină (2Cr. 26:15-21).

Invenţiile cele mai moderne şi utile în acelaşi timp omului modern: computerul, internetul şi telefonia mobilă, au fost aplicate imediat după inventare în domeniul militar. Astăzi ne bucurăm de utilitatea lor în viaţa zilnică. Acestea şi oricare alte invenţii curente pot ajunge să ne absoarbă energia, interesul şi ultimul bănuţ pentru a le avea.

Este o exagerare nepotrivită să porţi după tine mai multe telefoane mobile sub pretextul că vorbeşti mai ieftin în diverse reţele. Ai ajuns robul telefoniei!? Cât de important poţi fii de trebuie să fii abordabil în orice oră din zi şi din noapte? Mai nou, telefonul nu mai este bun dacă nu este dotat cu o cameră fotografică cu mai multe milioane de pixeli, cu capacitate de stocare de câţiva GB, cu abilitatea de a naviga pe internet, etc. Vânând cele mai performante telefoane, ajungem să schimbăm celularul precum alţii schimbau pe vremuri caii.

Gadget-urile sunt acele nimicuri ingenios construite cu diverse utilităţi: walkie-talkie, walkman (music player, mp3, mp4), agende electronice, etc. Poţi să fii preocupat constant de ultimele apariţii în materie de gadgeturi şi să nu ai linişte până când le obţii. Imediat ce le ai, vei constata că ai fost înşelat în aşteptările tale, deoarece apar altele, mai inteligente şi mai performante.

Computerele şi televizoarele pot să fie foarte utile ca instrumente, dar ele nu ştiu să-ţi fie prieteni. Chiar dacă ai cumpărat computerul cu cea mai puternică placă video, vei constata că programele mai nou apărute îţi vor solicita la maximum resursele şi te constrâng să mai investeşti în ceva şi mai performant. Chiar dacă ai televizorul cu cea mai mare diagonală, cu cea mai înaltă definiţie şi cu cele mai complicate sisteme de sonorizare, vei observa că există presiunea de a căuta ceva mai sofisticat pentru că imaginea nu este suficient de clară, facilităţile ar putea fi mai multe şi sunetul poate fi îmbunătăţit.

Mai nou, până şi asistenţa medicală ne pare cu atât mai credibilă cu cât este mai bine susţinută de o  aparatură cât mai modernă. Nu mai contează incompetenţa medicului care şi-a cumpărat diploma, cu fiecare examen plătit cu plicul. Din moment ce este bine acoperită de tehnologie, nici incompetenţa nu mai miroase aşa de rău. Nu mai contează faptul că medicul respectiv te tratează ca pe un gunoi şi vorbeşte cu tine cum alţii nu vorbesc nici cu maidanezii. E bine pentru că avem tehnologie să spoiască lipsurile noastre de caracter. Actul medical este credibil pentru că se desfăşoară pe calculator.

Progresul tehnologic ne oferă satisfacţii crescânde, dar celor care stau să-l vâneze le oferă o constantă dezamăgire pentru că, deşi investesc în cea mai recentă tehnologie, se bucură de ea doar până apare o mai nouă invenţie pe piaţă.

Este trist că, deşi nu se mai supune ideilor, omul modern s-a lăsat stăpânit de tehnologie. În felul acesta pragmatismul şi-a desăvârşit lucrarea.

Anunțuri

Comentarii închise la Închinarea la idolul tehnologiei

Din categoria Utilităţi pentru adunare

Comentariile nu sunt permise.