Închinarea la idolul banilor

money-rain

Banii sunt expresia convenţiei existente în societate între stat şi populaţie în primul rând, şi apoi între membrii societăţii pe baza căreia o anumită hârtie are o valoare cu care toată lumea este de acord. Există instituţii de specialitate care hotărăsc valoarea hârtiei imprimate în funcţie de randamentul economic al unei ţări. Aşa se face că valoarea banilor se schimbă în timp. De fapt banii sunt produşi de la bun început pe datorie, statutul împrumutând pe datorie lichidităţi de la Banca Naţională.

Băncile sunt instituţii create pentru a administra surplusul unor oameni pentru binele altora în regim de credit, adică împrumut pe datorie care se restituie cu dobândă. Cămătarul este persoana care face ceva de acelaşi fel dar acordă mai lesne împrumutul şi solicită dobânzi mult mai mari. Există oameni care nu au încredere în instituţii pentru a le încredinţa surplusul lor şi îi adună pe acasă. De aceea au apărut hoţii, ca să ia de la cei care au şi nu vor să dea la alţii. Când numărul oamenilor care reţin banii acasă este prea mare, iar banii păstraţi la saltea sunt mai mulţi decât lichidităţile care circulă se  poate ajunge la colaps financiar.

Banii sunt un mijloc dar pot ajunge să pună stăpânire pe oameni. La începutul istoriei, până la baterea primei monede, metalele preţioase circulau în plăci de o greutate convenţională, standardizată cu timpul. Comerţul se făcea iniţial prin schimbul de produse.

Scriptura dă exemple suficiente despre oameni care au fost înşelaţi de avere. Laban este unul care avea un auz extrem de dezvoltat la câştig. Pentru că fetele nu se dădeau în căsătorie fără o plată corespunzătoare, Laban a făcut din căsătoria sorei sale Rebeca şi a fiicelor sale, Lea şi Rahela, un prilej de îmbogăţire personală, receptat cu multă durere de fetele sale (Gen. 31:14-16).

Lot a fost continuu preocupat de sporirea averii sale şi, pentru că a crezut că asocierea cu Avram îl întârzie, a ales să locuiască în zonele cele mai fertile ale ţării, chiar dacă aceasta a însemnat o convieţuire periculoasă cu cei mai păcătoşi canaaneni. În cele din urmă această decizie l-a costat însăşi averea pe care şi-o dorise.

Acan a vrut să facă din campania militară din Canaan un mijloc de înavuţire personală. Se pare că până şi familia l-a sprijinit în această dorinţă. Aşa se face că atunci când Iosua a declarat că prada de război va fi consacrată Domnului, el şi-a însuşit pe ascuns câteva lucruri de valoare (Iosua 7).

Bogatul căruia i-a rodit ogorul (Luca 12:13-21) a fost dat de Domnul Isus ca exemplu de om zgârcit care pune mai mare preţ pe averea sa decât pe Dumnezeu şi pe semeni. De fapt, gestul lui de a-şi lărgi depozitele a fost unul înţelept din punctul de vedere al multora. Totuşi, într-o ţară agricolă ca Israel, unde rezervele de grâu sunt limitate, recolta de grâu trebuia pusă pe piaţă şi nu reţinută pentru uz exclusiv personal. „Cine reţine grâul este blestemat de popor, dar cine-l vinde va fi încoronat cu binecuvântări”, spune Proverbe 11:26. Omul care reţine bogăţia pentru sine desconsideră nevoile semenilor săi şi voia lui Dumnezeu. De aceea şi Dumnezeu l-a condamnat şi i-a oprit viaţa pentru că dovedise că nu ştie ce să facă cu ea.

Simon din Samaria se convertise la creştinism după ce auzise Evanghelia predicată de Filip. Când a observat că Duhul Sfânt este dat ucenicilor prin rugăciunea lui Petru şi a lui Ioan, a confundat comerţul cu amănuntul cu spiritualitatea creştină şi a cerut abilitatea de a împărţi Duhul cui vrea el. Era dispus chiar să şi plătească o sumă corespunzătoare pentru aceasta (F. ap. 8:14-25). Ap. Petru l-a descoperit şi l-a mustrat, iar Simon s-a retras ruşinat.

În zilele noastre, banii circulă în monede şi bancnote. Îi avem în portofele, în conturi şi pe carduri. Îi depunem, îi schimbăm şi îi circulăm. Banii sunt o parte componentă a vieţii noastre mai mult decât oricând. Prin urmare şi ispita de a le acorda atenţie, prea multă atenţie, mai multă decât merită, este cu atât mai mare.

Când ajung banii să pună stăpânire pe tine? Atunci când îi reţii cu bucurie, îi numeri frecvent cu satisfacţie, te preocupă să-i plasezi în schemele care îţi aduc cel mai mare profit şi le vânezi, când abia aştepţi sfârşitul lunii ca să-ţi capitalizezi dobânda, când te trezeşti visând cu ochii deschişi la câte oportunităţi ai de cheltuire a lor dar nu ajungi niciodată să-ţi vezi visul cu ochii.

Există o stăpânire a banilor cu efecte mult mai grave asupra utilizatorului pe care contextul în care trăim ne-o oferă. Cardul de debit este cardul introdus de angajatori pentru plata remuneraţiei. Cardul de credit este cardul care îţi permite să cumperi ce doreşti în limita unui credit garantat de bancă utilizatorului acelui card. Aşa te poţi trezi că ajungi în magazin şi poţi să-ţi tot felul de lucruri pe care nu ţi le permiţi momentan dar banca te creditează ca să o poţi face. Când poţi cumpăra tot ce doreşti te încearcă un sentiment de satisfacţie pe care puterea îl conferă pentru scurtă vreme neînţelepţilor care se încred în ea. Folosirea cardului de credit este mijlocul sigur prin care cineva ajunge sclavul băncii chiar în secolul XXI.

Tot la fel se poate întâmpla când te împrumuţi de la bancă pentru o sumă pe care nu o ai şi pe care o plăteşti în douăzeci sau mai mulţi ani. Ajungi să plăteşti lucrul cumpărat de mai multe ori, doar pentru că nu ai putut să aştepţi sau pentru că ai dorit un lucru de un anumit confort. Aşa intră oamenii în sclavie de bună voie.

În privinţa banilor Noul Testament ne învaţă să nu îi iubim, ci să ne mulţumim cu cât avem, deoarece Dumnezeu ne cunoaşte nevoile şi ni le împlineşte (Evrei 13:5). Când nu ne mulţumim cu cât avem şi facem eforturi disperate de a avea mai mult, demonstrăm două lucruri: (1) că nu ne încredem în Dumnezeu şi (2) că am ajuns să iubim banii. Cum este să trăieşti din venitul pe care îl ai? Dumnezeu poate aduce împrejurări în care venitul nostru să crească, dar prioritatea trebuie să fie să învăţ să trăiesc cu cât am şi nu cu cât spun alţii că ar trebui să am, sau mi-aş dori eu să am.

Anunțuri

Comentarii închise la Închinarea la idolul banilor

Din categoria Utilităţi pentru adunare

Comentariile nu sunt permise.