Ziua Domnului: lumină sau întuneric

picture-2

Al doilea bocet al acestei secţiuni (Amos 5:18-27) debutează de o manieră corespunzătoare unei specii literare de acest tip. Strigătul onomatopeic de acest tip nu este unic în literatura biblică şi extrabiblică şi cu atât mai puţin în practica semiţilor.

Amos 5:18-20

Vai de cei ce doresc ziua Domnului!

De ce vă doriţi ziua Domnului

când ea este întuneric, şi nu lumină?

Va fi ca atunci când

cineva, fugind dinaintea unui leu,

se întâlneşte cu un urs, vine acasă,

şi îşi sprijină mâna de zid,

dar îl muşcă un şarpe.

Nu este oare întuneric ziua Domnului, şi nu lumină,

întunecime fără pic de strălucire în ea?

Tema teologică dezbătută în prima strofă – „Ziua Domnului” – este anunţată chiar din prima linie poetică şi este susţinută prin repetarea expresiei la începutul şi la finalul ei, ca într-o acoladă (5.18B, 5.20A). Acolada este consolidată prin repetarea perechii de cuvinte „întuneric // lumină”, o asociere de termeni opuşi specifică literaturii semitice. Acestora li se adaugă emfatic o pereche suplimentară: „întunecime // strălucire” (5.20B). Lumina şi întunericul sunt metafore pentru mântuire şi dezastru. Aici profetul contrazice interpretarea populară a Zilei Domnului, care anticipa mântuire, biruinţă şi restaurare. Ziua Domnului va începe cu o noapte şi nu cu o zi, adică cu judecată, înfrângere şi demolare, după cum detaliază alte oracole.

Imaginea compozită din mijlocul strofei face apel la circumstanţe din cotidian, o catenă de cinci afirmaţii care se înlănţuiesc într-o gradaţie catastrofică. Afirmaţiile trădează o progresie: victima scapă şi de leu şi de urs şi ajunge acasă în siguranţă. Gradaţia este catastrofică pentru că deznodământul este predeterminat tragic: în timp ce îşi trage sufletul, cu mâna sprijinită de zid, un şarpe îl muşcă acolo unde se simţea cel mai protejat. Imaginea este folosită pentru a descrie situaţia israeliţilor care se ascund în spatele sloganului „Vine Ziua Domnului!” enunţat cu mare optimism şi cu o ignoranţă înşelătoare.

 

Anunțuri

Comentarii închise la Ziua Domnului: lumină sau întuneric

Din categoria Curs online SVT3

Comentariile nu sunt permise.