Biblioteca online

La 22 aprilie 2009 s-a anunţat lansarea Bibliotecii digitale mondiale la Paris. Proiectul, iniţiat cu aproape 4 ani în urmă de James H. Billington de la Biblioteca Congresului american înaintea UNESCO, cu care s-a început un parteneriat un an mai târziu, a fost realizat în colaborare cu alte 32 de biblioteci din lume şi cu contribuţia de 10 milioane de dolari din partea următoarelor instituţii: Google (3 mil. USD), The Qatar Foundation (3 mil. USD), The Carnegie Corporation of New York (2 mil. USD), The King Abdullah University of Science and Technology (1 mil USD) şi Microsoft Inc. (1 mil. USD).

Spre deosebire de alte biblioteci virtuale, precum Project Gutenberg (vezi infra), mai degrabă baze de date cu lucrări full-text, Biblioteca digitală mondială este într-adevăr o bibliotecă. Itemurile bibliografice sunt catalogate profesional, pe un suport electronic user-friendly. Conţinutul metadatelor este redat în şapte dintre limbile cu mare circulaţie: arabă, chineză, engleză, franceză, portugheză, rusă şi spaniolă (poate că ar fi trebuit şi hindi din acest punct de vedere!). Documentele incorporate deja în proiect provin de pe mai multe continente şi din diverse culturi.

Din păcate pentru studiul VT nu avem manuscrise de cea mai mare importanţă şi relevanţă, dar platforma WDL (World Digital Library) ar putea să fie începutul pe care îl aşteptam de atâta timp. Măcar pentru o delectare intelectuală merită să intrati pe situl WDL. Aici sunt câteva imagini privitoare la conţinutul actual care să vă incite puţin.

picture-7

picture-8picture-9picture-10

Anunțuri

Comentarii închise la Biblioteca online

Din categoria Extensii virtuale

Comentariile nu sunt permise.