Ce am pierdut din mesajul lui … Chalke şi Mann?

21450

Mesajul pierdut al lui Isus de Steve Chalke şi Alan Mann (Oradea: Editura Scriptum, 2007, traducător necunoscut), 160 pp.

Am găsit în cartea lui Chalke şi Mann o foarte penetrantă şi convingătoare lucrare asupra impactului pe care Creştinismul ar trebui să şi-l regăsească într-o lumea postmodernă şi secularizată. Autorii se străduiesc să fie relevanţi mai ales pentru aceia care nu au intrat în contact cu Biserica sau a căror experienţă cu Biserica creştină a fost dezamăgitoare. Din acest motiv ilustraţiile sunt alese cu grijă.

Premisa cărţii, enunţată încă din titlu, este aceea că Biserica a pierdut anumite detalii (a se înţelege sublinieri de natură doctrinară) din mesajul originar al lui Isus. Lucrarea nu este nici pe departe ceea ce anticipam când am dat prima dată peste titlul ei: un exerciţiu de critică a surselor, a formei sau a tradiţiei. Atunci în ce constă mesajul pierdut al lui Isus? Accentele teologice evidenţiate de Chalke şi Mann, cu adevărat atractive pentru un necreştin, sunt cel mai bine sintetizate la p. 139:

1. Isus a explicat că îl iubeşte [pe om] necondiţionat.

2. Dumnezeu tânjeşte ca el să fie parte a planului Său pentru creaţie.

3. Isus îl învaţă că nimeni nu îl poate împiedica să aibă acest destin, cu excepţia propriei decizii.

4. Moartea şi învierea lui Isus din morţi dovedesc că El spunea adevărul, aşa că putem avea încredere în El.

Ca întotdeauna, subliniind doar o parte a adevărului se creează impresia că celelalte părţi au fost uitate intenţionat. Astfel, din punctele enunţate mai sus reiese că Chalke şi Mann au subliniat dragostea lui Dumnezeu în defavoarea dreptăţii Sale, alegerea omului în defavoarea alegerii dinainte a lui Dumnezeu, liberul arbitru al omului în defavoarea suveranităţii lui Dumnezeu, moartea ca expresie a dragostei lui Dumnezeu pentru om în defavoarea morţii înlocuitoare pentru omul păcătos şi vinovat. La acestea se mai poate adăuga accentul pe bunătatea intrinsecă naturii umane în defavoarea corupţiei care denaturează cele mai pozitive şi bune decizii şi fapte ale omului.

Deşi este posibil ca, în virtutea argumentului, un asemenea exerciţiu să fi fost necesar, adevărul spus pe jumătate nu este cu nimic mai folositor când se pedalează pe oricare dintre extreme. Dacă autorii împărtăşesc într-adevăr aceste doctrine ca parte a unei agende teologice în care corespondentele lor nu mai loc, atunci ei se îndepărtează de doctrina împărtăşită de mişcarea evanghelică.

Deşi nu ne putem formula convingeri definitive cu privire la convingerile teologice ale unui autor din lectura unei singure cărţi, şi acelea de popularizare a teologie, cred că este periculos să insistăm pe prezentarea fragmentară doar a unora dintre doctrinele Bisericii, cele mai cu „vino-ncoace”. La ce ne-ar folosi să le promitem oamenilor una şi să găsească în realitate alta după convertire? Oare nu aceasta se face şi în politică? În ce fel ne mai deosebim de tehnicile de manipulare în masă?

Până la urmă mesajul complet despre Isus şi învăţătura deplină a lui Isus îşi găsesc autorizarea în mesajul apostolic (evangheliile şi epistolele). Imaginaţi-vă, însă, biserica primară lipsită de mesajul autoritativ scris al apostolilor şi cu nevoia de a citi cu folos Biblia, adică Vechiul Testament. Acum poate înţelegem motivul pentru care biserica din Corint ajunsese să-i venereze pe oamenii bine pregătiţi în Scripturi precum Pavel şi Apollo sau pe martorii autorizaţi ai lui Cristos precum Petru. Să fim înţeleşi: doctrina creştină nu este Biblia pentru ochişori micuţi. Adulţilor trebuie să li se spună adevărul întreg şi nu este nicio cale uşoară pentru a-l primi decât prin expunere repetată. Avem nevoie să redescoperim mesajul lui Isus, de acord. Dar nu pe bucăţi sau pe fragmentele cărora le simţim lipsa. Să dea Dumnezeu să avem răbdare şi dedicare pentru a predica „tot planul lui Dumnezeu” (F. ap. 20:27). Aşa, ca Pavel la Efes (F. ap. 18:11).

Anunțuri

Comentarii închise la Ce am pierdut din mesajul lui … Chalke şi Mann?

Din categoria Carte comentată

Comentariile nu sunt permise.