România vaccinului bine făcut. Chiar așa!

Într-o vreme Președintele României apărea frecvent în conferință de presă ca să ne încurajeze că lucrurile merg într-o direcție bună cu guvernul după gustul său deși minoritar, apoi cu un guvern după gustul său și majoritar. De la începerea campaniei de vaccinare a rărit aparițiile pe sticlă și asta trădează că ceva nu merge bine, cum și vedem cu ochii noștri. De ce să mai apară, ca să ne spună că nu vedem bine? Am multe întrebări la care aștept răspuns transparent, fără ascunzișuri, la următoarea apariție televizată.

  1. Nici jumătate din centrele de vaccinare nu sunt deschise și funcționale. Ce condiții oferă aceste centre improvizate în care urmează să stai un ceas? Săli de sport neîncălzite? Asociația Primăriilor a luptat până în pragul începerii campaniei de vaccinare pentru clarificarea legii care le acorda sprijin financiar pentru organizarea centrelor. Nu ne mirăm că nu sunt pregătite, iar cele deschise sunt improvizate. Câți oameni vor beneficia de condițiile avute de înalții demnitari ai statului la vaccinare? Unii sunt mai cetățeni decât alții?
  2. Softul conceput și coordonat de renumitul STS, lăudat de Ministrul Sănătății că ar fi intuitiv, nu este ușor de lucrat cu el din moment ce trebuie să incluzi aceeași informație de două ori. Softul se tot blochează și ni se oferă explicații puerile de către funcționarii statului, ei înșiși fiind amăgiți de explicațiile pseudo-științifice ale birocraților STS. În plus nu are în baza sa de date pe nimeni, toate persoanele trebuie incluse de instituții, tot ale statului. Bolnavii cronici nu nu se pot identifica pentru că nu îi recunoaște softul (https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24551043-oamenii-invizibili-bolnavii-cronici-nu-pot-programa-vaccinare-din-cauza-statul-roman-nu-stiut-niciodata-cati-sunt-daca-exista-registre-pacienti-disparea-toate-serviciile-decontarile-fictive.htm). Secretariatele instituțiilor de învățământ trebuie să-și înscrie personalul înainte ca aceștia să se poată identifica drept beneficiari ai celei de-a doua etape. Actualizările sistemului blochează activitatea din timpul zilei. De ce nu se pot face actualizările pe timp de noapte ca să nu se blocheze activitatea pe timpul zilei? Ce program au scos STS-iștii de la naftalină? Nu avem IT-iști performanți în țara asta să poată realiza ce este necesar pentru un asemenea eveniment? Nu am știut din timp ca să ne pregătim adecvat și să nu trebuiască să ne codim? Nu avem experiența softului de la Casa de Sănătate ca să știm ce soft se poate realiza în regim de corupție instituțională?
  3. Coordonarea militară ar presupune ca munca să meargă „brici”, dar nu așa e realitatea. Probabil, domnul colonel Valeriu Gheorghiță va primi la urmă o decorație drept mulțumire pentru lucrul bine făcut și se vor face uitate sincopele acestea. Dacă este coordonator, nu are capacitatea să administreze resursele și să-și determine subordonații să lucreze militărește? Este un coordonator de carton? Îi râd în față „atotputernicii” funcționari de la STS? Cineva trebuie să-și dea demisia de onoare aici (dacă a auzit de așa ceva!), ca să facă loc altuia mai capabil.
  4. Cadrele medicale dovedesc că nu au pregătirea necesară dacă ajunge o asistentă să pună vaccinurile în congelator. De ce nu a plătit risipa, ci doar a fost dată afară din campania de vaccinare? Cine le-a făcut instructajul? Cică s-au luat cadre medicale din dispensarele școlare ca să facă vaccinarea!? Mă mir că mai există dispensare școlare! Se mai profesează medicina în aceste cabinete medicale? Nu mă îndoiesc că există excepții, dar statul român a ignorat acest domeniu din medicină preț de 30 de ani. De fapt, nici nu sunt suficiente cadre medicale disponibile pentru campania de vaccinare. Cabinetele medicilor de familie nu sunt dotate corespunzător ca să facă acolo aceste vaccinuri? Dar alte vaccinuri pot administra sugarilor? Să înțeleg că nu au trusa pentru intervenția la șoc anafilactic? În ce țară trăim?
  5. Există doritori de toate vârstele. Bună-rea, campania de vaccinare și-a atins scopul de a-i convinge pe mai bine de jumătate dintre români să se vaccineze. Ori poate, mai degrabă, românii s-au săturat să stea cu frica în sân de un an de zile. Cum poți să-i ții afară în ger cu orele pe oamenii care doresc să se vaccineze? În toată Sala Polivalentă din Craiova nu a fost suficient loc să-i găzduiești pe oameni ca să nu stea în ger? Cine va fi demis aici? Cum se respectă distanța socială dacă pui oamenii la rând unul în spatele celuilalt pe scări ca la Institutul „Marius Nasta” din București?
  6. Cum de s-a facilitat vaccinarea demnitarilor, iar a profesorilor nici nu a început? Dacă avem pretenții să înceapă școala în format fizic, atunci așa cum au fost vaccinate cadrele medicale, trebuie vaccinați și profesorii. Parlamentarii își pot permite să păstreze distanța socială în fotoliile lor de la care lipsește doar masajul, profesorii nu beneficiază de aceste condiții. Vedem din nou o discriminare bazată pe cuantumul salariilor și pe influență, nu pe nevoile reale. Un parlamentar PSD chiar a propus să se organizeze vaccinarea Parlamentarilor în „Casa Poporului”, iar mirabilul Gheorghiță a fost de acord. Dumnezeii nu ar trebui să se amestece cu muritorii!

Aș prefera coordonatori ai programului de vaccinare care încetează să se mai afișeze simbolic pe la televiziuni la descărcarea unor pachete cu vaccinuri, când își fac vaccinul, sau când rostesc mecanic niște sloganuri. Comandantul corabiei care se scufundă părăsește ultimul corabia. Conducătorii noștri ne spun că ni se dau exemplu luând primii vaccinarea. Exact. Ei nu au luat vaccinul printre primii pentru că s-ar teme de COVID-19, ci ca să se dea exemplu! Ar fi trebuit să fie ultimii vaccinați ca să se asigure că se desfășoară bine campania și le vine și lor rândul în timp util. Acum că s-au vaccinat îi vom vedea implicați în primele rânduri ca să înlesnească bunul mers al campaniei? Dacă tot s-au vaccinat, vor putea să se ocupe neîmpiedicați de luptele din partid unde intră în contact cu „lupul alfa”.

Aș prefera să văd centre de vaccinare în orice farmacie, dispensar medical, cabinet stomatologic și spital din țărișoara asta. Atunci poate că aș înțelege că există interes real pentru vaccinarea tuturor doritorilor. Înțeleg că vaccinul trebuie păstrat în condiții speciale, dar sunt și alte opțiuni de vaccin, mai ieftin și mai puțin pretențios.

Nouă ne-a rămas dreptul de exprimare, iar guvernanților dreptul de a nu ne băga în seamă și de a ne minți frumos cu televizorul. Bine că s-au vaccinat, că mănâncă un meniu complet la preț de „cantina săracului” la cantina Parlamentului, că au toate privilegiile imaginabile, că dorm în fotolii (pardon, fac yoga) și nu le pasă de populație. Vorba aceea: „Câinii latră, caravana trece.”

P.S. Marți, 20 ianuarie, Președintele României a vizitat Romexpo din București unde se organizează cel mai mare centru de vaccinare din țară, s-a declarat mulțumit de ceea ce a văzut acolo, dar nu a suflat o vorbă despre responsabilitățile pe care le au autoritățile ca până la vară să intrăm în normalitate. Doar populația are responsabilități. Tovarăși, suntem imunizați la vizite de lucru. Ele nu înseamnă nimic. Așadar la treabă că pentru aceasta ați fost aleși!

Comentarii închise la România vaccinului bine făcut. Chiar așa!

Din categoria Uncategorized

Comentariile nu sunt permise.