Anul de grație 2022 (partea întâi)

Am tot auzit că la vârsta de 50 de ani bărbații experimentează o tranziție deloc ușoară. Dată fiind speranța medie de viață din România, 50 nu reprezintă jumătatea vieții. La mine s-a lăsat așteptată tranziția un an, dar în urmă a sosit.

Cea mai mare schimbare o reprezintă trecerea de la Cultul Baptist la Cultul Creștin după Evanghelie. Am fost botezat în Biserica Baptistă Betania din Sibiu în 6 aprilie 1986 și am fost ordinat ca pastor-învățător în Biserica Providența din Oradea în 2001. Las în urmă experiențe și oameni care m-au marcat. Mă adaug unei comunități din care au făcut parte bunicii din partea tatălui meu, soția mea Cornelia și părinții ei. Afară de cei cinci ani petrecuți la Universitatea Emanuel din Oradea (1996-2001), abilitățile mele academice nu s-au făcut utile în comunitatea baptistă din România. L-am servit pe Domnul între frații mei penticostali din 2001 până astăzi. Nu știu dacă Creștinii după Evanghelie români îmi vor solicita vreodată ajutorul pe această linie dar din luna mai, împreună cu soția, suntem membri ai unei adunări Creștine după Evanghelie din Sibiu (vezi aici, începând cu minutul 1:24).

O altă noutate pare a prinde contur tot în acest an. După o carieră academică de 26 de ani sunt pe cale să pierd cursul de Exegeza Vechiului Testament, cursul meu de suflet, datorită unei recalibrări a postului didactic pe care îl dețin. Deocamdată resimt această schimbare ca pe o pierdere, dar ar putea fi un câștig pentru toți creștinii care își doresc să aprofundeze ebraica și exegeza VT și vor accepta călăuzirea mea. Sunt liber de contract și voi avea conștiința liberă când voi preda acest curs în online. În plus, mă voi putea vocaliza pe studiul Teologiei Vechiului Testament unde am scris puțin și, astfel, îmi voi putea încheia cariera academică în stil tradițional.

Deocamdată lucrez intensiv la traducerea Theological Wordbook of the Old Testament, ed. R.L. Harris, G.L. Archer, B.K. Waltke, 2 volume. Sunt ajutat la acest proiect de fr. Gelu Păcurar (păstor baptist din Arad), am trecut de jumătate și sperăm să-l încheiem de tradus anul acesta. Editura Casa Cărții din Oradea îl va publica pe hârtie și va apărea online pe ebiblia.ro.

Cum am zis în biroul rectorului la plecarea de la Universitatea Emanuel din Oradea așa zic și acum: „Împărăția lui Dumnezeu este mai cuprinzătoare decât Universitatea Emanuel și loc avem toți acolo.” Răspunsul prompt atunci a fost: „Doamne, ai milă!”

Așa să fie.

Publicitate

2 comentarii

Din categoria Evenimente, Memorabilia

2 răspunsuri la „Anul de grație 2022 (partea întâi)

  1. Dacă asta înseamnă că plecați de la ITP, atunci sunt foarte trist. Dvs. ați fost unul din factorii care m-au determinat să aleg Bucureștiul. ”Să știi ce crezi” și ”Domnul împărățește” au fost două cărți care m-au impactat în gândirea mea. Sper să găsesc la București pe cineva care nu va arunca profețiile VT într-un viitor dispensaționalist, ci ne va ajuta să le încadrăm în contxtul lor cultural și istoric. Vă doresc toate cele bune!

    • statu

      Nu am zis că plec de la ITPB, deși acest scenariu nu poate fi cu totul exclus. Deocamdată nu există temei pentru a presupune așa ceva.